
Inspectie belastingen, toeslagen en douane
De Inspectie belastingen, toeslagen en douane (verder: Inspectie btd) is een toezichthoudend orgaan dat rechtstreeks onder het Ministerie van Financiën valt. Aanleiding voor de oprichting van de Inspectie btd was het onderzoek van onafhankelijke deskundigen naar aanleiding van enerzijds de Fraude Signalering Voorziening (FSV) van de Belastingdienst en de (inmiddels afgesplitste) Dienst Toeslagen en anderzijds de Toeslagenaffaire. De Inspectie btd is in januari 2022 officieel van start gegaan.
Inspectie belastingen, toeslagen en douane in het kort
Wat doet de Inspectie btd nu precies? Op hun website is het volgende te lezen:
De Inspectie belastingen, toeslagen en douane toetst of de overheid mensen en bedrijven rechtvaardig behandelt wanneer zij te maken hebben met belastingzaken, toeslagen of de douane. Dat doen wij door mogelijke structurele risico’s te onderzoeken. Daarbij kijken we naar het hele proces van totstandkoming van wetten en regels tot en met de uitvoering daarvan. Met onze onderzoeken en aanbevelingen werken we aan een betrouwbare overheid. (bron: website inspectiebtd.nl)
Inspectie belastingen, toeslagen en douane nader bekeken
Bovenstaand citaat vergt toch wel enige toelichting, om inzicht te krijgen in wat de Inspectie btd nu precies doet en vooral.... hoe zij dat doet.En dus lezen we even verder op de website:
We toetsen of de overheid mensen en bedrijven rechtvaardig behandelt wanneer zij te maken hebben met belastingzaken, toeslagen of de douane. Dat doen wij door mogelijke structurele risico’s te onderzoeken die burgers en bedrijven lopen. Om structurele knelpunten te ontdekken, kijken wij van binnenuit mee naar de processen rondom belastingzaken, toeslagen en de douane. Hierbij kijken we naar het hele proces van totstandkoming van wetten en regels tot en met de uitvoering ervan. Dat doen we op basis van signalen die we daarover binnenkrijgen, of naar aanleiding van eigen risicoanalyses. Om dit te kunnen beoordelen, stellen we in onze risicoanalyses en bij onze onderzoeken in ieder geval de volgende vragen:
Wordt de persoon en/of het bedrijf gezien (of alleen de letter van de wet)? Gaat de overheid behoorlijk met hen om? Is hun rechtsbescherming goed geregeld? Is er ruimte voor tegenspraak? Is de wetgeving uitvoerbaar? In onze onderzoeken toetsen we de kwaliteit van de dienstverlening en het zogeheten rechtsstatelijk handelen. Kort samengevat: we toetsen of de burger wordt beschermd tegen machtsmisbruik van de overheid. (bron: website inspectiebtd.nl)Procesgericht werken
Zoals uit bovenstaande citaten blijkt, werkt de Inspectie btd procesgericht. Dat betekent (helaas voor burgers en bedrijven) dat er geen individuele zaken kunnen worden behandeld en dat er geen adviezen mogen worden verstrekt in individuele zaken. Toch zijn ervaringen van burgers en bedrijven wél van belang voor de onderzoeken die de Inspectie btd uitvoert, omdat voor deze onderzoeken juist de input van o.a. burgers en bedrijven nodig is. Zonder praktijkervaringen is het immers onmogelijk om de uitvoering van wet- en regelgeving te toetsen. En het zijn ook signalen vanuit de maatschappij die kunnen bijdragen aan een inventarisatie van welke onderzoeken de Inspectie btd nog méér gaat uitvoeren in de toekomst.
En wellicht goed om te weten..... de medewerkers van de Inspectie btd zijn gewone mensen, net zoals jij en ik. Zij zijn betrokken, gedreven en nemen hun taken serieus. En zij nemen wél de signalen die zij krijgen vanuit burgers en bedrijven serieus. De Inspectie btd is dus zeker een organisatie die het vermelden waard is op deze website!